ÇATIŞMA
Bireyin ilgi ve gereksinimleri ait olduğu çevredeki insanların ilgi ve gereksinimleri ile ters düştüğü zaman kişilerle yaşadığı anlaşmazlığa çatışma denir.
Çatışma 2 taraftan birinin istek ve gereksinimleri karşılanmadığında ya da engellendiğinde ortaya çıkan doğal bir süreçtir.
Olumlu Yönleri
Problemleri ortaya çıkartır.
Sorun çözmeyi öğretir.
Bireysel farklılıklara karşı anlayışlı olmayı sağlar.
Diğer kişilerin de ihtiyaçları olduğunu fark ettirir.
İlişkiler üzerinde birleştirici ve bağlayıcı görev yapar.
ÇATIŞMANIN KAYNAKLARI
Sınırlı Kaynaklar Farklı Değerler
Para İnançlar
Zaman Karşılanmayan Temel Gereksinimler Öncelikler
Mal Ait Olma İlkeler
Güç
Özgürlük
Eğlence
ÇATIŞMA DURUMLARINDA VERİLEN TEPKİLER
Yumuşak Sert İlkeli
-Geri çekilme -Tehdit etme -Dinleme
-Önem vermeme -İtme -Anlama
-İnkar etme -Yumruk atma -Saygı duyma
-Pes etme -Bağırıp çağırma -Sorunu çözme
10 ADIMDA ÇATIŞMA ÇÖZME
Sorunla ilgili herkesin çatışmayı çözmek için bir araya gelip konuşmasını sağlayın. “Olup bitenlerle ilgili konuşmamız iyi olur. Bu konuda konuşmak için sana ne zaman uygun?” biçiminde bir yaklaşım uygun olacaktır.
Her biriniz, durumu nasıl algıladığınızı, durumdan dolayı nasıl hissettiğinizi ve ne istediğinizi sırayla belirtin. “Çok dağınıksın” yerine “Ev derli toplu olunca daha rahat hissediyorum, aradığım şeyin nerde olduğunu bulabiliyorum. Evde düzenli olursak hayatımızda düzenli olur. Daha düzenli bir şekilde davranmamızı istiyorum.” daha uygun ve iletişimi geliştirici bir yaklaşım olacaktır.
Çatışmaya neden olan durumun ne olduğu hakkında fikir birliğine varın.
Her biriniz çatışmayı ortadan kaldıracak önerileri sırayla belirtin. “Eve erken gelmeye özen gösterelim ve birlikte zaman geçirmemizi sağlayacak aktiviteler belirleyelim” vb.
Çatışmayı çözmek için ne gibi değişikliklerin yapılabileceği hakkında konuşun.
Bu değişiklikler üzerinde fikir birliğine varın.
Karar verilen değişikliği yapmak için nasıl bir plan izlenmesi gerektiği üzerinde konuşun.
Bu planı uygulamak için fikir birliğine varın.
Durumu tekrar değerlendirmek üzere hep birlikte bir araya gelip konuşacak ileri bir tarih belirleyin. Böylelikle planın uygulandığından emin olursunuz.
Suçlayıcı olmayan, yapıcı ve saygı çerçevesine dayanan bir iletişim tarzı benimseyin. “Zaten sen hep böyle düşüncesiz davranıyorsun” biçiminde bir yaklaşım yerine “Evi toparlarken bana yardım ettiğinde daha az yoruluyorum. Bana yardım etmen beni çok mutlu ediyor. Birlikte daha kısa sürede bitirebiliriz. İşler çabuk bitince birlikte geçireceğimiz zaman da artar. Bu konuda daha dikkatli olmanı rica ediyorum.” biçiminde bir yaklaşım sizce de daha yapıcı değil mi? Siz ne dersiniz?
Kendinizi uygun biçimde ifade etmek ve kendinizi karşınızdaki kişinin yerine koyup onu anlayabilmek kişilerarası ilişkilerde önemli becerilerdir. Empati ile yaklaşılmaya başlandığında anlayış kendiliğinden gelecektir.
Sağlıklı bir ilişki için tarafların ilk uyması gereken kural karşılıklı birbirlerini kıymetli görmek ve kabullenmektir.
© 2021 Ortadoğulular Eğitim Kurumları
Sadece bir iş değil, bir meslek icrası, sorumluluk icrası anlayışıyla eğitimde 2002 yılından beri varolmanın haklı gururunu yaşayan bir markayız.